Predavanje sa izleta na Durmitor 2011.g.

Planinarski ormarić - Vijesti

Planinarsko društvo Kalnik Križevci poziva vas u utorak 28.02.2012.g. na predavanje pod naslovom

 

Križevački planinari na Durmitoru

 Predavanje_Durmitor_slika_450_x_300

Foto: Alojz Cetl

 

Jedan od najopsežnijih poduhvata križevačkih planinara u posljednjih nekoliko godina bio je izlet na Durmitor (Crna Gora) u trajanju od tjedan dana (19. – 25.06.2011).

Durmitor je planina čudesnih oblika i vidika smještena na sjeverozapadu Crne Gore. Smatra se da ime Durmitor potječe od keltskih riječi koje znače "planina puna vode.” Proglašen je nacionalnim parkom 1952. godine, a osim planinskog masiva s 48 vrhova viših od 2000 m, obuhvaća i kanjone rijeka Tare, Drage, Sušice te gornji dio kanjona rijeke Komarnice.

Osim impozantnih planinskih vrhova, od kojih je najviši Bobotov kuk s 2523 m, posebnu ljepotu Durmitoru daje 18 ledenjačkih jezera na visinama iznad 1500 m nazvanih "gorske oči".

Tako čudesna i raznolika priroda na jednom mjestu već je dugi niz godina meka planinarima s područja bivše države, ali i mnogo šire. Tom izazovu nisu odoljeli niti križevački planinari koji će doživljaje s ovog izleta još dugo pamtiti.

O samom izletu je već objavljen članak na web stranicama društva i na portalu Križevci.info.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na ovom zanimljivom predavanju koje će se održati s početkom. u 20.00. sati u društvenim prostorijama PD Kalnik Križevci, Zakmardijeva 5/1. Ulaz je slobodan.

 

Predavač: Alojz Cetl