Tradicionalni izlet na Kalnik

Planinarski ormarić - Najave izleta

Planinarsko društvo Kalnik Križevci poziva svoje članove u subotu i nedjelju 22. i 23. listopada 2011. godine na dvodnevni izlet na Kalnik. 

Gornja Rijeka – Mali Kalnik – Veliki Kalnik – Škrinja- Kalnička greda - Križevci


Subota, 22. listopada
8.00. sati okupljanje u društvenim prostorijama planinarskog društva u Zakmardijevoj 5 u Križevcima. Razmještanje u automobile te polazak za Gornju Rijeku.
8.30. sati. okupljanje planinara u Gornjoj Rijeci u centru kod župne crkve. Tko nema auto neka se javi vodiču radi dogovora.

Polazak u smjeru: Slap Šokot - Križni kamen - Mali Kalnik (Pusta Barbara)– Stari grad Veliki Kalnik (ručak).

Poslije ručka: obilazak Kalničke grede i njezinih vrhova i vidikovaca (Škrinja, Podrevec, Vuklec, Obelisk).

Po dolasku na Kalnik organiziran je prijevoz do Gornje Rijeke po automobile!
Navečer druženje u Domu. Tulum zagarantiran!
Spavanje: u pl. domu, u Križevcima ili po kletima...

Nedjelja, 23. listopada
Prije podne razgledavanje Staroga Grada Veliki Kalnik, uspon na vrh Vranilac (643 m), obilazak 7 zubi.
Povratak u Križevce je planiran nakon ručka i to: pješice ili autima.

Potrebna oprema, hrana, voda:
Planinarska oprema, zaštita od kiše, toplija odjeća, vreća za spavanje, baterijska svjetiljka. Hrana se može naručiti u domu ili ponijeti sa sobom.

Biti će organizirana zajednička večera/ručak/doručak, a predbilježbe su moguće u Gornjoj Rijeci prije polaska na hodanje.

Troškovi puta:
Svatko sam snosi svoje troškove prema svojim potrebama. Planinarski dom na Kalniku je dobro opskrbljen pa se može kupiti (domaća) hrana i piće po popularnim cijenama.

Prijave i informacije:
Mario Trninić: 091/ 5068 735

Broj mjesta nije ograničen!
________________________

 Opis planinarske rute (slapovi, gradine, povijesne zanimljivosti):

Gornja  Rijeka   je selo podno Kalnika, sjeverozapadno od Križevaca, od davnina na međi Varaždinske i Križevačke županije pa je pripadala i jednoj i drugoj. Ipak je Gornja Rijeka mnogo dulje pripadala Križevčkoj županiji. Poznata je Gornja Rijeka po srednjovjekovnim gradovima Mali Kalnik i nedaleko od njega Veliki Kalnik, po župnoj crkvi Uznesenja Marijina, po dvorcu i po prvoj hrvatskoj opernoj pjevačici Sidoniji grofici Erdödy-Rubido. Sela Gornja i Donja Rijeka dobila su u 19. stoljeću ime prema potoku Reka. 

Slap Šokot nalazi se na južnim obroncima Kalničkog gorja, iznad mjesta Gornja Rijeka i u blizini Malog Kalnika. Slap čini dio potoka Šokot koji prolazi kroz 400 metara dugačak kanjon u području koji se zove Sopot. Slap je visok je oko 3,5 metara i širok 2,5 metra, a osim glavnog postoji i nekoliko manjih slapova. U blizini je istoimeni vrh Šokot (466m).

Mali Kalnik se nalazi na zapadnom dijelu Kalničkog grebena, iznad Gornje Rijeke, 4 kilometra zračne linije od planinarskog doma. Svojim osobitim položajem utočište je mnogim rijetkim i zaštićenim biljkama. Zbog toga je područje iznad visine od 410 metara zaštićeno 1985. godine odlukom Sabora kao specijalni botanički rezervat.

Pusta Barbara je naziv za vrh Malog Kalnika. Kamenit je i visok 460 metara, a zove se prema istoimenoj biljci (Barbarea vulgaris) koja ovdje raste. Na ogoljenoj padini vrha nalaze se ostaci kule Malog Kalnika. Bio je to mali burg, nepravilno polukružnog oblika. Prvi se put spominje 1334. godine, a važnost gubi 1663. kada je Gašpar Orehovački sazidao novi dvor kod G. Rijeke, inače lijepo vidljiv s Malog Kalnika. Unatoč neznatnoj visini, Mali Kalnik se doimlje veoma slikovito zahvaljujući strmim stjenovitim padinama.

Stari grad Veliki Kalnik prvi put se spominje 5. lipnja 1243. godine u ispravi kralja Bele IV. Vjerojatno je postojao još za vrijeme Rimljana, jer je stari rimski put iz Glogovnice do Varaždinskih Toplica vodio ispod stijene na kojoj je sagrađena tvrđava Kalnik. Nakon što su Tatari osvojili Ugarsku i dio Hrvatske, pod Kalnikom su doživjeli prvi poraz, tako Kukuljević piše: “Kod Kalnika primili su Tatari prvi neugodni pozdrav od Hrvata na hrvatskoj zemlji”.