Prvi planinarski izlet udruge Transplant

Planinarski ormarić - Izleti društva

Transplantare (lat. presaditi) 

U nedjelju 3. travnja 2011. pozvana sam u planinarski dom Grafičar na Sljemenu na druženje i planinarski izlet udruge Transplant koja okuplja osobe s transplantiranim organom i one koji su organ darivali te članove njihovih obitelji i ljudi dobre volje koji pomažu u radu udruge.

 Ljepota proljetnog dana i rascvalo cvijeće navelo me na razmišljanje kako sam od početka proljeća u svom vrtu presadila na stotine cvjetova, biljki, kupina, jagoda i malina. Uživam u tom poslu svaki lijepi dan pridošlog proljeća. Toliko puta sam presađivala da bih to mogla učiniti zatvorenih očiju. U toploj, mirisnoj zemlji iskopam rupicu, prigrlim joj biljku, nježno zagrnem zemljom, malo pritisnem kao da milujem djetešce, napojim vodom. Uistinu jednostavno. U tom trenutku i život bude jednostavan, spreman bujati, rasti, davati plodove, uveseljavati... No, dragim ljudima koje sam upoznala u udruzi, "presađivanje" koje je njima život značilo, nije bilo tako jednostavno.

lanovi_udruge_Transplant_sa_svojim_gostima_400_x_300_1



O udruzi

Udruga Transplant osnovana je 2005. godine na inicijativu Mirele Pandžić, Tanje Watz i pokojnog Berislava Modrića. Njima samima bila je potrebna pomoć za vrijeme čekanja organa za transplantaciju, za vrijeme operacije i oporavka. Udruga raznim aktivnostima podiže svijest o darivanju organa i organizira stručne radionice za svoje članove. Grad Zagreb na korištenje je dao udruzi prostorije u Vlaškoj tako da brine o osobama koje dolaze iz udaljenih mjesta na liječenje u Zagreb.

Sportske aktivnosti

 Osobe s transplantiranim organima nastoje kroz sportske aktivnosti informirati javnost o potrebi darivanja organa. Organiziraju se sportske igre transplantiranih koje su podignute na međunarodnu razinu. Članovi udruge ponosni su osvajači medalja u plivanju, boćanju, bolingu i tenisu. Godine 2012. Hrvatska će biti domaćin svjetskih igara transplantiranih i dijaliziranih osoba, a udruga Transplant će biti njihov glavni organizator.

Lijepo_druenje_400_x_300_2

Želja za planinarenjem

 Prošle godine na inicijativu Dražena Zemuna planinara s transplatiranim srcem, člana PD Kalnik Križevci iz Križevaca i Tomislava Žuljevića s transplantiranim bubregom, člana HPD Vitez iz BIH rodila se ideja o osnivanju planinarske sekcije unutar udruge. 

 Kada sam se te nedjelje približavala Grafičaru, sljemenska šuma izradila je tom prigodom posebne cvjetne markacije. Nije bilo proljetnice koja nije cvala u svojem najljepšem izdanju mirisa i boja. Kod doma članovi udruge i njihovi gosti iz HPD Vitez, PD Kalnik Križevci, HPD Lipa i HPD Bilo već su kretali na svoj prvi planinarski izlet stazama sljemenskih proljetnica od doma Grafičar, preko vrha Sljemena i Činovničke livade do Hunjke i natrag do Grafičara. Lijepih četiri sata hoda. Druga grupa posjetila je rudnik Zrinski i kapelicu Svetog Jakoba. Bogati stol kod doma bio je stalno pun tako da smo okrjepu nakon hodanja pronašli na njemu.

Reci_da_ivotu_400_x_300_3

Reci da životu

Prekrasan dan i još ljepši doživljaj uz geslo udruge: "Reci da životu!" misli mi vraćaju na početak proljeća, proljetne poslove koji me ispunjavaju srećom i promišljanjem da najljepši vrt niče u nama samima. Potpunu slobodu i sreću možemo doživjeti jedino ako smo njegove plodove spremni podijeliti s drugima. Stoga njegujte svoj vrt i recite da životu.

Sljemenske_cvjetne_markacije_400_x_300_4

Tekst i foto: Anica Hrlec, PD Kalnik Križevci

Jeste li znali…

 - da u Hrvatskoj ima više od 4 000 osoba s transplantiranim organima;
 - da na transplantaciju organa u ovom trenutku čeka oko 500 osoba;
 - poradi nedovoljnog broja darivatelja čeka se na organ u prosjeku 6 godina;
 - da je Hrvatska treća država u Europi po broju darivatelja organa;
 - da su prema tzv. zakonu pretpostavljenog pristanka svi hrvatski građani mogući darivatelji;

Stazama_sljemenskih_proljetnica_400_x_300_5