IN MEMORIAM

Planinarski ormarić - Vijesti

GORDAN MATIJAS MANDIĆ, dip. ing. strojarstva

 (12.02.1951. – 30.01.2011.)

mandic_400_x_295


Dana 30. siječnja 2011. godine prestalo je kucati srce križevačkog planinara Gordana Matijasa Mandića podno vrha Sv. Gere na koji se uputio na hodočašće sa planinarima iz cijele Hrvatske.

Njegovo veliko srce, od prije izranjavano ranama dragog mu Vukovara kojeg je branio do zadnjeg dana kada je zatočen u Mitrovici gdje je prošao agoniju i muke života u zatočeništvu, nije izdržalo napor uspona na Svetu Geru. Nakon gubitka najdražih u ratnom vihoru podiže novi dom i započinje život u Križevcima.

Planinarstvom se nije bavio dugo, no ipak, on je od onih koji kada se počnu baviti njime kao da su oduvijek bili planinari sa svim vrlinama koje planinar ima. Stoga je odmah po učlanjenju u PD Kalnik Križevci upisao planinarsku školu 2010. godine i zdušno je pohađao. Na izletima planinarske škole sam ga i upoznala, te smo uvijek izmijenili po nekoliko lijepih rečenica o ljepotama koje su nas okruživale. Nismo birali riječi, nego kao dva prava vodenjaka izgovarali bi ono što nam leži na srcu te bi iskreno, lijepo i jednostavno opisivali prirodu oko sebe. Nikada mi se nije požalio da mu je teško uspeti se na bilo koji vrh, mada bi ga to svaki puta pitala.

Kada sam došla sa svojim prijateljima u Sošice, polazno mjesto planinara za uspon na Sv. Geru, odmah sam ugledala prijateljsko Gordanovo lice među brojnim planinarima, a čvrsti stisak ruke u znak pozdrava nije odavao slabo srce u njegovim grudima. Počastili smo se pecivom, podijelili ga svakom po pola i nazdravili za uspon. Čak ni pri samom usponu na vrh njegov osmijeh nije odavao slabo srce. Kao da je i ono željelo popeti se na vrh planine i kroz oblake i maglu nedjeljnog hodočašća za vrijeme svete mise i zvuk zvona na kapelici Sv. Ilije dosegnuti još neosvojivih vrhunaca.

Uz zvuk zvona je i otišao, a mi mu želimo da ga zvuk zvona dočeka i na njegovom posljednjem planinarenju.

Tekst: Anica Hrlec, PD Kalnik Križevci

_____________________________

Pogreb gospodina Gordana Matijasa Mandića biti će u četvrtak, 3. veljače 2011.g. u 14.00. sati na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovara.