Ljepota od koje možete oslijepiti

Planinarski ormarić - Izleti društva

Sve je započelo još prije mjesec, dva kada je u plan izleta za ovu godinu uvršten naš Nacionalni park Plitvička jezera (za dan 23.01.2011.g. op.ur.), te kad me Robi pitao hoću li voditi taj izlet (a ja pristah, naravno). I kad sam dobila zadatak: izlet treba biti prilagođen i djeci i odraslima i seniorima (pomislih, ima li još kakvih želja?). Imaš na raspolaganju veeeliki autobus od 75 mjesta koji je u roku „keks“ postao premali za sve one koji su htjeli doživjeti Plitvice zimi.

Plitvice_2011_064_400_x_300_1

 

Nakon prvog kontakta sa upravom NP Plitvička jezera i najave da im u siječnju stiže vrijedna grupa od 75 planinara PD Kalnik Križevci, da se grupa sastoji od djece, odraslih i 100% invalida skoro smo dobili zabranu posjete Parku, citiram njihovo međusobno dogovaranje, da li da nas prime ili ne: “Poštovani Nikola, Prosljeđujem Vam ovaj mail, u kojem se radi o grupi planinara koji bi došli u obilazak Parka, točnije planinarske staze Plitvice u siječnju iduće godine. Budući se radi o zimskom periodu i ne znam koliko će biti prohodne staze, te da li će voziti vlak molila bih Vas da mi savjetujete što da radim sa tom grupom (u grupi najavljuju djecu i invalide!!) Pretpostavljam da bi grupa trebala imati i našeg vodiča ukoliko se odluče za obilazak (?). Molim Vas da pročitate mail i uputite me što da im odgovorim.“ 

Plitvice_2011_063_400_x_300_3

Nakon te njihove međusobne konzultacije meni slijedi odgovor. Citiram: „Naš prijedlog je da se posjet prolongira za proljeće ili ako baš inzistirate na siječnju, detaljniji dogovor je moguć maks. tjedan dana ranije kada budemo znali točnu prognozu odnosno vremenske uvjete. Isto tako moguća je posjeta i u siječnju bez obzira na vremenske uvjete ali samo Donja Jezera i jezero Kozjak".

Plitvice_2011_055_400_x_300_2

Nisam se dala odgovoriti. Nakon mojih inzistiranja i peripetija sa upravom (preskočit ću sve detalje moljakanja, uvjeravanja da smo iskusni planinari, da je 100%-tni invalid, naš Dražen, bio gost kod Danijele u „ 8. katu“ kao primjer planinara s transplantiranim srcem! Bravo Dražene!!) ipak se naša želja da posjetimo Plitvice u snijegu ostvarila. Mada je par dana prije prognoza bila više" Plitvice u proljeće", nego "Plitvice u snijegu", ipak se dogodilo čudo. Robi šalje mail: „Bok Anice! Jesi vidjela prognozu za vikend? hahahaha http://prognoza.hr/sedam.php?id=sedam&param=Hrvatska&code=14009 Tko kaže da nema snijega? Bogme će ga bit. I neka, bit će avantura :)“ .

Plitvice_2011_046_400_x_300_4

Nisam trebala ni otvoriti stranicu jer sam znala...naručila sam snijeg odavno. I ne malo snijega, jer kod nas podno Kalnika snježno vrijeme računa se samo iznad 40tak cm. Isti taj naručeni snijeg prvi nas je pozdravio kad smo krenuli u šetnju jezerima, tj. onim dijelom jezera koji je bio prohodan.

Grane drveća jedva su ga držale, objesile su se pod njegovom težinom pletući cijelom stazom slavoluke želeći nas pozdraviti što smo bili hrabri i upustili se u avanturu snježnih Plitvica.

Isti taj snijeg je svakim našim korakom škripao ispod nogu, a nogu je bilo puno i kao da je svakog od nas 77 koliko nas je koračalo snježnom stazom htio posebno pozdraviti i reći:"Pao sam samo za Vas! Vidite i čujte koliko sam svjež, da škripim. Pogledajte Veliki slap! I on danas jače šumi da ga možete čuti sa vidikovca kad je već put prema njemu zameten." Bila sam cijelo vrijeme sretna, jer sam po škripi iza sebe čula zadovoljne korake planinara. Po škripi snijega znala sam da se neće izgubiti i da me vjerno prate, baš kako dolikuje pravim planinarima. 

Mnogima je bilo žao, a i meni samoj što više staza nije bilo pročišćeno, no i snijeg zna da se od previše ljepote odjednom može oslijepiti...tako da je u svojim zametenim stazama i jezerima sakrio poruku: "Dođite mi opet dogodine. Uživao sam u vašim mnogobrojnim tragovima koje ste ostavili iza sebe".


Tekst i foto: Anica Hrlec