Prikupljanje povijesne građe PD Kalnik Križevci

Povijesna sekcija - Arhiva društva

Poštovane planinarke i planinari!

kao što Vam je možda poznato u našem društvu je 2009.g. započela s radom Povijesna sekcija čiji je glavni zadatak prikupljanje povijesne i arhivske građe našeg društva.
Kalnik_u_proslosti

Naše planinarsko društvo, osnovano 1924.g., jedno je od najstarijih planinarskih društava u Republici Hrvatskoj. Međutim, planinarska tradicija u Križevcima još je starija. Naš Kalnik je privlačio zaljubljenike u prirodu još sredinom 19. stoljeća kada su po njemu hodali i proučavali ga pioniri planinarstva u Hrvatskoj. Tako smo bili među prvim gradova u kojem je davne 1878.g. Hrvatsko planinarsko društvo (HPD) imalo svoga povjerenika, što se ne smije zanemariti jer su Hrvati deveti narod svijeta koji je uopće osnovao planinarsku organizaciju.

Planinarski dom na Kalniku, napravljen po projektima jednog od najznačajnijih hrvatskih arhitekata Stjepana Planića, i danas nakon 85 godina od izgradnje predstavlja svojevrsni simbol našeg planinarskog društva, ali i cijelog potkalničkog kraja. Prema mnogima jedan je od najljepših planinarskih domova u Hrvatskoj.

Tijekom svoje povijesti naše je društvo imalo mnogo lijepih i svjetlih trenutaka kao i pojedinaca planinara koji su se istakli svojim radom i zalaganjem na dobrobit društva i očuvanja planinarske tradicije našeg kraja. Stoga to nikako ne smijemo zaboraviti.

Zato smo u našem društvu osnovali Povijesnu sekciju kako bismo prikupili i sačuvali vrijednu arhivu i povijesnu građu vezanu uz rad kako pojedinaca tako i društva u cjelini. Konačni cilj je napisati monografiju PD Kalnik Križevci koja će izaći povodom 90 godišnjice društva.

Zato trebamo Vašu pomoć jer Vi ste ti koji ste stvarali povijest našeg planinarskog društva, ili su to bili članovi Vaših obitelji, ili netko koga poznajete. Zato Vas molimo da nam pomognete prikupiti sve povijesne materijale koji bi nam mogli pomoći u ostvarenju ovog zadatka.

Hvala unaprijed svima koji ćete se priključiti radu na stvaranju pisane povijesti Planinarskog društva Kalnik Križevci!

U Križevcima, 30.10.2010.g.


S poštovanjem,
Hrvoje Miško, voditelj sekcije

Kako nam možete pomoći u ostvarenju ovog cilja provjerite u našem Pozivu!