Izlet na Biokovo, 07.- 09.05.2021.

Planinarski ormarić - Najave izleta

PD „KALNIK“ POZIVA VAS NA TRODNEVNI IZLET NA BIOKOVO
07. - 09.05.2021.

biokovo_1

PLAN PO DANIMA:
PETAK: Polazak 07.05. u 17 h iz Križevaca. Predviđeni dolazak u Tučepe, gdje noćimo, oko 23-23:30.

SUBOTA: vožnja od Tučepa Biokovskom cestom do startne točke za Kimet (1536 mnv ), uspon i silazak cca 3,5-4 h.
Nasuprot početka staze, nalazi se Nebeska šetnjica, kojom ćemo prošetati nakon spusta. 
Polazak prema Vošcu, gdje ćemo ostaviti aute. Na vrhu (1421 mnv) se nalazi planinarski dom, gdje ćemo noćiti, a uspon od ceste do vrha traje cca 15-20 min. Sa vrha je prekrasan pogled na Makarsku, otoke i unutrašnjost Biokova.

Od Vošca produžujemo stazom prema Lokvi, cca 1,30 h hoda, a ovisno o uvjetima na terenu, moguće da će još biti snijega, i na Sv.Juru pa natrag na Vošac. Ukupno cca 4,5 h hoda. Biokovske staze obiluju vrtačama i krševitim grebenima, zahtjevne su, ali svaki korak je nagrađen prekrasnim pogledima.

NEDJELJA: nakon doručka, silazak s Vošca, polazak autima prema Drveniku. Slijedi uspon na vrh Sokolić ( 788 mnv ). Do startne točke u starom selu Drvenik, može se doći autima, te dalje građenom stazom, kojoj su se nekad koristili mještani prema Vrgorcu, do prijevoja na Drveničkim stinama. Tu staza vodi lijevo preko grebena prema vrhu Sokolić. Staza je dosta zahtjevna, jer se cijelim putem skakuče sa stijene na stijenu, po mjestimično oštrom kamenju. Uspon i silazak cca 3,5-4 h.  Druga opcija je uspon na Sv.Iliju kod Gradca ( 773 mnv ), manje zahtjevna staza, cca 3-4 h hoda. Usput prema vrhu nalazi se špilja u koju se lako može spustiti.


Planirani polazak prema Križevcima oko 16 h. Dolazak u Križevce oko 22 h.       

biokovo_2
Detalj na stazi prema Sokoliću.

biokovo_3
Špilja kod Sv.Ilije

PLAN PUTA: na izlet se ide kombijem ili kombinacija autima. Maksimalan broj sudionika izleta je 16   do 20 planinara, ovisno o kombinaciji prijevoza.  

HRANA I VODA: iz ruksaka. U planinarskom domu na Vošcu imamo na raspolaganju kuhinju, pa se može spremiti večera i skuhati kava ili čaj.
Potrebno je uzeti sa sobom dovoljno vode, moguće da ima na raspolaganju vode iz cisterne, ali bolje ići na sigurno, jer su nam blizu auti.

OPREMA: osnovna planinarska oprema, (obavezno gojzerice , ne tenisice), zaštita od kiše, vreča za spavanje, svjetiljka.

TROŠKOVI NOĆENJA: cijena noćenja na Vošcu 50,00 kn po osobi, u apartmanu u Tučepima 100,00 kn.

SUDJELOVANJE U TROŠKOVIMA PRIJEVOZA: dijele se troškovi po broju osoba u autima ili kombiju 350,00 kn.

VODIČI: Nada Prekomorec ( 091/600-2428 ), Zlatko Mustić ( 098/177-2451 ), Ankica Koštić

PRIJAVE I INFORMACIJE: utorkom u prostorijama društva, uz uplatu akontacije u znosu od 100,00 kn. Broj prijava je ograničen, pa molim samo ozbiljno zainteresirane, a ujedno i vozače koji bi bili voljni voziti svojim autom u koliko bude potrebe.
Izlet će se održati prema svim propisanim mjerama zaštite vezano za Covid 19, te se mole svi sudionici da se istih i pridržavaju.

NAPOMENA:
U slučaju nepredviđenih situacija s obziromm na situaciju oko COVID 19 ili jako lošeg vremena, izlet se odgađa. Vodič ima pravo izmjene plana izleta, ukoliko za to postoji opravdani razlog.
Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s planom i zahtjevima izleta i da je s njime  suglasan, te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu za tekuću godinu u HPS-u, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.