Gola Plješivica, 07.03.2021.

Planinarski ormarić - Najave izleta

NAJAVA IZLETA

pljesivica_web

Negdje na sredini planinskog masiva Ličke Plješivice smjestile su se Gola (1646 m) i Mala Plješevica (1576 m). Polazna točka ovog uspona počinje u Korenici tj. nekoliko kilometara od naselja. Vrhovi se vide sa same magistralne ceste tako da svatko tko prolazi magistralom može vidjeti vrhove koji su specifični po tome što je na Maloj Plješevici relejni toranj, a na Goloj Plješevici se nalazi devastirani radarski objekat sa pratećim zgradama izgrađen od strane JNA.

Sam uspon počinje sa pašnjaka u podnožju planine i ubrzo se ulazi u gustu šumu što za ljetnih mjeseci može biti velika prednost u odnosu na uspon na neke druge atraktivne vrhove. Naime cijela je Lička Plješevica izrazito bogata šumom posebice jelom i bukvom koje na nekim mjestima izgledaju kao prava prašuma pa je to slučaj i kod ovoga uspona. Nekon nekoliko sati hoda šumom (zavisno o kondiciji) markirana staza izlazi iz šume i pred izletnikom se stvara preljepi pogled na dvije velike stijene Malu i Golu Plješevicu. Daljni uspon je dosta kratak ali izrazito strm te zahtjeva dobru tjelesnu pripremljenost (kondiciju) da se dođe do vrha. Oba vrha su spojena cestom i hodanje između njih više ne predstavlja problem.
Sa Male Plješevice koja je južnije pruža se pogled na samu Korenicu, Krbavsko polje, vrh Ozeblin, te planinu Osiječenicu u Bosni i Hercegovini. Kilometar sjevernije hodajući cestom dolazimo do vrha Gola Plješevica sa koje se pruža prekrasan pogled na šire Bihaćko područje, područje Plitvica, planinski masiv Mala Kapela. U blizini samog vrha je nekoliko manjih stijena a posebice se ističe tzv. Lička kapa, stijena na koju se lako popeti i predstavlja omiljeno mjesto za fotografiranje izletnika.

Uspon je dosta zahtjevan, dužine 13,5 km, savladavanje visinske razlike 1.000 m (660m - 1.646m) i zahtjeva dobru tjelesnu kondiciju.
Vrijeme uspona cca 4 - 4,5 h
Vrijeme spuštanja cca 3 - 3,5 h

CIJENA IZLETA: Na bazi 15 planinara je 135 kn.
Informacije i prijave: na broj 098 177 24 52 ili utorkom u prostorijama društva od 19:00 - 20:00 h.

NAPOMENA:
Molim sve planinare da se pridržavaju mjera nacionalnog stožera u borbi protiv COVIDA svo vrijeme trajanja izleta.
Na izlet ponijeti sa sobom propisanu opremu za jednodnevni izlet, hranu i tekućinu, pripremiti se za kišu (adekvatna obuća i odjeća ).
Svaki planinar sudjeluje na izletu na vlastitu odgovornost, sluša upute vodiča i pomoćnih vodiča.
Vodič izleta ima pravo promijeniti tijek aktivnosti s obzirom na vremenske uvjete i nepredviđene okolnosti na terenu.