Jednodnevni izlet na Velebit (vrh Šatorina), 14.06.2020.

Planinarski ormarić - Najave izleta

PD Kalnik Križevci organizira jednodnevni izlet u nedjelju 14.6.2020. na
ŠATORINU (1622 m)

satorina

Šatorina je, zajedno s jednako visokim Zečjakom, najviši vrh srednjeg Velebita. Ima prepoznatljiv izgled koji privlači pogled iz daljine. Prema putopisu Dragutina Hirca, vrh je dobio ime po drvenom šatoru koji su ovdje podigli geodeti radi mjerenja, ali je ipak vjerojatnije da je ime nastalo zbog oblika brda, nalik šatoru. S vrha se vidi predivan pogled na Jadransko more i Velebit, a put do njega je građen je slično kao i Premužićeva staza. Šatorina dominira nad dolinom Štirovače, poznatoj po prekrasnim crnogoričnim šumama.

Polazak je iz Križevaca u 6:00 sati s parkirališta kod nekadašnje Bille. Početak uspona od polazne točke (Štirovača) je oko 10:00 sati. Planirana tura je srednje teška, a predviđeno vrijeme hodanja je 6h.
Očekivani povratak u Križevce je oko 21 h.

Na izlet je potrebno ponijeti dovoljno hrane i tekućine, čvrste planinarske gojzerice, višeslojnu odjeću te planinarsku iskaznicu s markicom za tekuću godinu.
Na izlet se ide osobnim automobilima. Očekivani troškovi po automobilu su oko 550 kn sa cestarinom.

Prijave za izlet: Marko Čupen (mob. 099 22 01 545), Zlatko Mustić (mob. 098 17 72 451)
ili utorkom od 20.00 u prostorijama PD Kalnik Križevci.

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu.