Čvorologija na Kalniku

Planinarska škola - Izleti i vježbe

Ako ste pomislili da se radi o dobivanju čvorova na glavi prevarili ste se…vrijedni đaci planinarske škole koju organizira PD Kalnik iz Križevaca (čitaj tečajci…tak nas zovu naši učitelji) prihvatilo se učenja izrade čvorova koji mogu istu tu glavu spasiti.


Foto: Alojz Cetl

I dok su prvojutarnji gosti ispijali svoju prvu kavicu (pivicu) na terasi prekrasno uređenog planinarskog doma na Kalniku, mi đaci smo okupirali svog najdražeg učitelja Hrvoja Miška, čvorologa nad čvorolozima… I zaredali su se zamka, osmica, dupla osmica, ambulanti čvor, prsni navez, dvostruki zatezni, pletenica…i zaboravila sam i kako se neki zovu, znam da je sličan bulimiji, a jedan ima veze s brodovima (bit će posla prije ispita da se sve savlada).


Foto: Anica Hrlec

Nije ni čudo da postoji cijela znanost o čvorovima kad njihova povijest seže 3000 godina u prošlost kada je poljoprivrednik Gordije, osnivač grada Gordiona i kasnije kralj maloazijske države Frigije, vrlo zamršenim čvorom, koji će kasnije biti nazvan gordijskim čvorom vezivao volove u jaram na svojim kolima posvećenim bogu vrhovniku Zeusu. Mogli bismo čvorovima zahvaliti i naše postojanje jer se DNK vrlo rado petlja u čvorove. Meni najdraži kao fizičarki su čvorovi su oni koji se javljaju u fizici, mada i matematičari imaju svoju teoriju čvorova, jedno od najuzbudljivijih otkrića svakako jest povezanost teorije čvorova i grane fizike koja proučava fundamentalne sile i elementarne čestice od kojih je izgrađen Svemir (string theory).


Foto: Anica Hrlec

Za metematičare su čvorovi zatvorene staze koje se mogu slijediti prstom i za njih postoji nulti čvor koji nastaje kada se spoje dva kraja konopca bez uvijanja i zakretanja (ha…da vidim onoga tko će takav napraviti).

No bez obzira bio čvor matematički ili fizikalni, prirodni ili zapetljani, ili čvor kao jedinica brzine, nadam se da će danas naučeni planinarski čvorovi tečajcima pomoći u nenadanim preprekama na planinskim usponima i otkrivanju onih ljepota do kojih se može doći koristeći upravo naučene čvorove.


Resasta zvjezdača (Geastrum fimbriatum), rijetka i zakonom zaštićena vrsta gljive, Foto: Anica Hrlec

Ljepote Kalnika smo otkrili već danas, nakon sata čvorologije, šetnjom uz stijenja Sedam zubi, no mi koji živimo podno Kalnika tim ljepotama smo posebnim čvorom vezani za njega.


Tekst: Anica Hrlec