Planinarski izlet na Matoki i Snježnicu (01.-03.05.2015.)

Planinarski ormarić - Najave izleta

PD Kalnik Križevci poziva vas  na planinarski izlet na krajnji jug hrvatske, Matokit  i Snježnica.

Polazak iz Križevaca planiran je u četvrtak, 30.04.2015. u popodnevnim satima do Tučepa, gdje noćimo. U petak, 01.05. krećemo prema selu Ravča (kod Vrgorca) gdje počinje uspon na Matokit (1062 mnv), spust na Vrgorac, cca 5-6 h. Najviši vrh Matokita je Sv.Rok.

matokit_1

Iako je to brdo dugo samo 8 km i površinski maleno, vrlo je strmo i razmjerno visoko u odnosu na okolna brda. Pri usponu treba svladati oko 700 mnv. Na vrhu se nalaze ostaci kapele sv.Roka, sa njega se pruža širok vidik na Biokovo i bosanske planine, a najslikovitiji dio cijelog Matokita predstavlja stjenoviti greben koji se spušta prema Vrgorcu.

Povratak u Tučepe, drugo noćenje. U subotu krećemo za Konavle, do sela Kuna, gdje počinje uspon na Snježnicu (1234 mnv), cca 4-5 h hoda (nije zahtjevno). Nakon spusta noćimo u pl. domu u selu Kuna.

matokit_2

Sv.Ilija je najviši vrh Snježnice i najviši u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Na vrhu se nalaze ostaci kapelice sv.Ilije iz 19.st., građena od tesana kamena u stijeni po kojoj je vrh dobio ime. Snježnica je najjužniji gorski greben Dinarskog gorja i najjužnija kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice. Snježnica je zapadni dio grebena Orijen. Ime je dobila zbog snijega koji se nekoć zadržavao i do kraja travnja. Inače nosi dva imena, Kadmova planina po grčkom kralju Kadmi i drugi naziv Esculapova planina po grčkom bogu zdravlja i iscjeljiteljstva, koji je navodno boravio na njoj. Pokrivena je rijetkim sredozemnim ljekovitim biljem i raslinjem od kojih treba istaknuti rijetku biljku mandragore, koje osim na Snježnici ima još na sjeveru Italije i Himalaji. Svi njeni dijelovi su otrovni. Koristila se protiv bolova kao jak i opasan narkotik.

matokit_3

Nedjelja je dan za povratak i usputno razgledavanje Dubrovnika i arboretuma u Trstenom.

matokit_4

Na izlet se ide kombijem, a cijena puta ukupno sa noćenjima cca 500 kn po osobi.

OPREMA: osnovna planinarska oprema, vreća za spavanje (za noćenje u Kuni) Molim zainteresirane da se što prije jave kako bi kvalitetno isplanirali izlet.

Obavezna uplata akontacije u iznosu od 200 kn.

Prijave: kod vodiča Nade Prekomorec, mob: 091 216-7590.

Vodiči zadržavaju pravo na izmjenu trase puta i planinarenja s obzirom na vremenske (ne)prilike. Svaki planinar na izlet polazi na vlastitu odgovornost.