Planinarska kuća Rudi Jurić

Kalničko gorje - Općenito

Planinarska kuća “Rudi Jurić” nalazi se na posljednjim sjevero-istočnim obroncima kalničkoga gorja, na šumskom području, i u blizini istoimenog rezervata šumske vegetacije, Dugačko Brdo, na visinskoj točki Pesek (295 m).

 

Nazvano je po zaslužnom preminulom članu HPD-a Bilo, a nalazi se oko 800 m južno od bivše planinarske kuće Pesek iz 1975 .godine koju su planinari morali napustiti po naređenju JNA. Kućom upravlja HPD Bilo koje ju je dobilo na poklon od šumarije Koprivnica 1978. godine i od šumarske barake preuredilo je u planinarsko sklonište. Od tada ona je stjecište mnogih planinarskih izleta, događaja i manifestacija. Zbog lošeg stanja u kojem se nalazila, društvo je uložilo mnogo truda kroz mnogobrojne radne akcije i adaptaciju kuće kako bi se spriječilo njeno daljnje propadanje i stvorili uvjeti za njeno funkcioniranje.

U kući nema struje te je osvjetljenje petrolejsko, nije opremljena ležajevima, a vodom se opskrbljuje iz izvora udaljenog oko 15 min. Veličine je 15 x 5 m, glavna prostorija ima 10 x 5 m i služi kao blagavaonica (klupe i stolovi za 50 osoba). Kuhinja je 3 x 5 m, a opremljena je najnužnijim priborom. Uz kuću je malo predvorje ograđeno drvenom ogradom, spremište i dva zahoda.

Planinarska kuća “Rudi Jurić” je početna točka Koprivničkog planinarskog puta koji povezuje Kalnik s Bilogorom.

Najbliži pristupi kući su iz Koprivnice i Rasinje.