Trodnevni izlet na poluotok Pelješac i otok Korčulu (7. - 9. 3. 2014.)

Glavni izbornik - PD Kalnik Križevci
PD „KALNIK“ KRIŽEVCI
VODI VAS NA TRODNEVNI IZLET NA POLUOTOK PELJEŠAC I OTOK KORČULU
7. - 9. 3. 2014. (petak, subota, nedjelja)

slika1

PLAN IZLETA

1.DAN (PETAK)
7:00 – polazak iz Križevaca (koji idu iz Zagreba u 8:00). Dolazak u Orebić u popodnevnim satima, usput zaustavljanje u Bačinskim jezerima kod Ploča, Neumu i Stonu. Noćenje u Orebiću.

2.DAN (SUBOTA)
9:00 – uspon na vrh Sv. Ilija (961 mnv) od zaselka Ruskovići, 3 h hoda, visinska razlika 750 mnv. Kružna tura  od Orebića prema unutrašnjosti Sv. Ilije u trajanju od oko 5 - 7 h,  povratak s druge strane kod crkvice Gospe od Kamena u popodnevnim satima, razgledavanje Orebića po želji, večera i druženje.

3.DAN (NEDJELJA)
7:00 – polazak na trajekt za Dominče (Korčula) autima, vožnja preko Smokvica, 15 km, do farme Mala Kapja, odakle počinje uspon na Kom (508 mnv),  1-2 h hoda. Na povratku razgledavanje grada Korčule, oko 13:00 trajektom do Orebića i povratak za Križevce . Dolazak u Križevce u kasnim noćnim satima.

PELJEŠAC I KORČULA

Poluotok Pelješac drugi je po površini, 70 km, iza Istre. Najveći gradovi na Pelješcu su Ston, koji je već od 1350. godine opasan obrambenin zidinama  (Kineski zid u malom) i Orebić, poznato turističko središte. Najviši vrh Pelješca, Sv.Ilija, poznat je još pod nazivom Perunovo brdo po slavenskom bogu groma i munje Perunu, a Talijani su ga nazvali Zmijsko brdo, Monte Vipera, po velikom broju poskoka. U nepoznato doba ljudi su na samom vrhu izgradili crkvicu, no nju su srušili gromovi i munje te su danas od crkvice ostali samo temelji. S vrha se pruža prekrasan pogled na otoke Korčulu,  Hvar,  Mljet i more.  Sv. Ilija nije bezazleno brdo koje samo nekoliko metara dijeli od planine, mnogi se upute prema vrhu u neprikladnoj obući i s malo vode, što može kobno završiti, naročito u ljetnim mjesecima.

Otok Korčula je šesti najveći otok na Jadranu s oko 17.000 stanovnika i dobro je povezan trajektnim linijama. Zovu ga još i Crna Korčula zbog velike pošumljenosti borovom šumom.  Najviši vrh Korčule je Klupca (569 mnv) kod Pupnata, ali je manje atraktivan od drugog po veličini Koma (508 mnv), koji je prepoznatljiv iz daleka po strmim stijenama i prekrasnim vidikovcem na otoke Lastovo, Vis i Velu Luku u blizini.

slika2


INFORMACIJE O IZLETU

Na izlet se polazi kombijem, ovisno o broju sudionika.
Učešće sudionika u troškovima prijevoza (gorivo, cestarina i trajekt) je cca 450 kn po sudioniku.

DALJINAR I ZAHTJEVNOST:
1. DAN:  vožnja do Orebića (autocestom do Ploča), udaljenost 675 km
2. DAN: Orebić – Ruskovići - Sv.Ilija , visinska razlika cca 750 mnv, kružna tura cca 5-7 h hoda, kondicijski umjereno teška staza
3. DAN: vožnja trajektom i automobilima na otok Korčulu, Smokvica - farma Mala Kapja cca 15 km.  Uspon na vrh Kom, visinska razlika cca 300 mnv, cca 1 h hoda, manje zahtjevna staza.
Povratak za Križevce.

OSTALE INFORMACIJE:
OPREMA: uobičajena planinarska oprema u skladu sa vremenskim prilikama
NOĆENJE:  smještaj i noćenje u apartmanu u Orebiću, 100 kn za dvije noći
PREHRANA: iz ruksaka ili individualno u ugostiteljskom objektima (po dogovoru večera kod domaćina)
DOKUMENTI: važeća osobna  i planinarska iskaznica
ORGANIZATOR:  PD „KALNIK“ Križevci

PRIJAVE I INFORMACIJE:
Kod vodiča Nade Prekomorec ili u prostorijama društva utorkom od 19:00 h
Mob: 091/216-7590 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Vodič zadržava pravo izmjene plana izleta, ako za to postoje opravdani razlozi, a svaki sudionik polazi na izlet na vlastitu odgovornost.