Izvještaj sa skupštine društva

Planinarski ormarić - Vijesti

U planinarskom domu na Kalniku održana je u subotu, 23. studenog 2013.g. godišnja skupština planinarskog društva Kalnik Križevci. Prisustvovalo je šezdesetak planinara od ukupno 167 članova koji su platili članarinu ove godine.

2_hrvoje

Foto: Hrvoje Miško


Nakon što je predsjednik društva pozdravio sve nazočne i utvrdio dnevni red te je izabrano radno predsjedništvo, skupština je započela s radom. Izvješća o radu društva u zadnje dvije godine od zadnje izborne skupštine iznosili su redom predsjednik društva, nadzorni odbor te voditelji sekcija (izletničke, gospodarske, markacijske, kulturno-zabavne, seniorske, alpinističke i povijesne). Društvo je u zadnje dvije godine nastavilo s praksom organiziranja većih izleta autobusom kao i manjih izleta automobilima, a koje vodi naših 9 školovanih planinarskih vodiča koji imaju položen ispit za vodiča A klase po pravilima HPS-a. Naši vodiči uključili su se i u rad Stanice vodiča Varaždin, te tamo imamo predstavnike u Upravnom odboru i Sudu časti.

Markacijska sekcija uredno održava planinarske staze na Kalniku te je uređena šetnica u Vratnu kod Lovačke kuće. Društvo je održalo dva planinarska maskenbala čime je nastavljena dugogodišnja tradicija. Premda alpinistička sekcija ne zadovoljava stroge uvjete HPS-a, u njoj su okupljeni članovi koji imaju ambicije prema alpinizmu kao i za planinarenje po visokom gorju te smo i u tom pogledu postigli dobre rezultate. Tako su se naši članovi popeli na Mont Blanc, napravili nekoliko uspona u slovenskim, talijanskim i švicarskim alpama od kojih je najvažniji uspon našeg člana Maria Ferenčaka na 4478 m visok Matterhorn – jedan od najopasnijih europskih vrhova.

Povijesna sekcija radi na prikupljanju arhivske građe radi pisanja povijesti društva. Slijedeće godine društvo slavi 90 godina postojanja, te 80 godina od postavljanja kamena temeljca za naš planinarski dom na Kalniku. Društvo ima web stranicu www.pdkalnik.hr koja se redovito održava i ažurira. Članstvo je aktivno i na planinarskim forumima te na portalu Križevci info. Na taj način nastojimo popularizirati planinarstvo, naročito među mlađom populacijom. Zbog toga društvo organizira i planinarska predavanja tokom godine. U društvu postoji planinarska knjižnica i oružarstvo te se mogu posuditi knjige, planinarske karte i oprema.

Treba svakako spomenuti i uspješno organiziran planinarski pohod Put kleti potkalničkog kraja koji je 2012.g. uvršten u godišnji plan rada društva te su izdane iskaznice pohoda i napravljene prigodne nagrade za sve sudionike.

Ovo je samo sažetak pročitanih izvješća o radu društva u protekle dvije godine, a o čemu bi se moglo još mnogo toga napisati.

Nakon pročitanih izvješća, dane su razrješnice dosadašnjem vodstvu društva te je izabrano novo i to: predsjednik Zdravko Petrinec, zamjenici predsjednika Lujo Konfic i Štefica Wolf, Nadzorni odbor: Rudolf Kahlina, Vesna Sokač i Zdravko Gašparović, Upravni odobor: Dario Banić, Alojz Cetl, Stjepan Jembrek, Ana Jurković, Gordana Koščak, Robert Pašičko, Nada Prekomorec, Maja Zegnal-Koretić, Dražen Zemun, predstavnik u HPS-u Hrvoje Miško, predstavnik u ZPP-u Stjepan Jembrek i predstavnik u Zajednici sportskih udruga Grada Križevci Gordana Koščak.

Također su dodjeljena priznanja članovima koji su se istakli u društvenom radu u zadnje dvije godine. Pismena priznanja za poseban doprinos u radu društva dobili su svi koji su sudjelovali u akciji izrade i postavljanja Smjerokaza na vrhu Kalnika, zatim, pismena priznanja za posebna planinarska postignuća dobili su planinari za izvršene uspone i to Božidar Poljak (Mont Blanc), Mario Ferenčak (Mont Blanc, Matterhorn i druge uspone) te Nada Prekomorec (treking ispod Mont Everesta). Usmene pohvale dobili su svi vodiči koji su vodili izlete.

Na kraju treba spomenuti Stjepana Jembreka Štefa i Luju Konfica čija su se imena spominjala u gotovo svim izvještajima jer svojim dugogodišnjim i nesebičnim radom kontinuirano rade na dobrobiti planinarskog društva, a ovom prilikom dobili su i prigodne poklone.

Poslije održane skupštine svima prisutnima bio je osiguran planinarski ručak, a nakon ručka održano je predavanje o trekingu ispod Mont Everesta kojeg je održala Nada Prekomorec.

Tekst: Hrvoje Miško

4

Foto: Damir Klarić

3_ana

Foto: Ana Jurković

2

Foto: Damir Klarić

5

Foto: Damir Klarić, prigodni poklon za uspješno održavane prostorije društva

11

Foto: Damir Klarić, planinarsko predavanje

1_ana

Foto: Ana Jurković, izlet na Vranilac poslije skupštine

Matterhorn_300_x_225

Matterhorn (4478 m) - jedna od najpoznatijih planina na Svijetu, foto: wikipedia