Pristup Malom Kalniku

Kalničko gorje - Općenito

Najlakši pristup Malom Kalniku je iz sela Vukovec na cesti Križevci – Gornja Rijeka. Od autobusne postaje vodi markirana staza asfaltnom cestom 2 kilometra do sela Vojnovca gdje se nalazi križanje kod kućnog broja 34 (lokalna gostionica) odakle treba skrenuti lijevo i markiranom stazom ima još pola sata uspona do kamenitog vrha Malog Kalnika.

 

Od Vojnovca vodi i druga, duža, ali zanimljivija staza. Odmah iza lokalne gostionice nalazi se putokaz prema Obreškim kletima. Tu treba skrenuti desno i stazom koja vodi kroz tzv. Ilicu prolazi se kroz mali etno-park koji se sastoji od dugog niza slikovitih klijeti i lijepo obrađenih vinograda. Nakon što se izađe iz Ilice treba nastaviti kolskim putem još par stotina metara ravno do kapelice na groblju u Vojnovcu. Sa kolskog puta pruža se prekrasan pogled lijevo na Mali Kalnik, a desno na Veliki Kalnik. Kod kapelice treba skrenuti lijevo, spustiti se asfaltom do glavnog križanja u selu kod kućnog broja 34 (lokalna gostionica) te nastaviti ravno, uzbrdo markiranom stazom prema vrhu Malog Kalnika.

Od vrha Malog Kalnika, sjevernom stranom grebena, vodi preko Sljemena do planinarskog doma najljepša staza na Kalniku koja u obliku potkove prolazi hrptom i povezuje središnji dio Kalnika sa Malim Kalnikom.

Ako se spustimo natrag do gostionice u Vojnovcu možemo nastaviti do planinarskog doma preko južnog dijela Poučne staze. Od gostionice najprije idemo desno do kapelica kod groblja u Vojnovcu odakle s desne strane dolazi staza preko Obreških kleti, a mi skrećemo lijevo kroz vinograde i laganim usponom dolazimo do Poučne staze te njome nastavljamo do planinarskog doma na Kalniku.

Od gostionice u Vojnovcu (kbr. 34) vodi još jedna staza, ravno naprijed asfaltnom cestom dvjestotinjak metara do kamenoloma u Vojnovcu te kroz njega do staze koja se s lijeve strane spušta sa Malog Kalnika i njome dalje slijedeći markacije do planinarskog doma.